Gabi în Țara Minunilor și alte povești creștine

17634624_1378489845547152_4838699114148769261_n

Dacă m-ar opri pe stradă un reporter și m-ar întreba care sunt principalele îndatoriri ale primarului general, m-aș bâlbâi despre cum conduce ședințele Consiliului General și are rol de manager al orașului. Sincer, cred că m-aș face de râs, în ciuda celor câțiva ani (spre zece) petrecuți prin politică și a faptului că-s născut în Bucureștii.

Habar nu am, pe scurt, ce Dumnezeului (trebuia băgat, ca deh, e un articol despre doamnă) face exact primarul general. Pentru mine, este un post politic, câștigat prin campanie electorală. Să fi lucrat cu clienți la nivel local, eu-ul din trecut s-ar fi concentrat pe imagine, pe poziționări politice și pe atacarea contracandidaților. Cu Nicușor Dan și candidatul de la PNL (nu mai rețin cine era? Voi vă mai amintiți?), nici nu m-aș fi chinuit prea mult pe tema consilierii clientului pe teme tehnice, de aparat de lucru, îndatoriri, mai departe de un cadru general.

Spoilers: atribuțiile primarului general. Link extern aici.

Realitatea este că ne votăm primarul cu aceeași libertate în gânduri cu care acesta apoi semnează actele, conform zicalei. Și îl votam politic. Iar într-o capitală pierdută de actuala opoziție și sub dictatura unor realități sociologice, adică a unui electorat prost educat și îmbătrânit, nici că nu prea contează cine face ce.

Vrem (ca majoritate) acțiuni vizibile, publice, vrem luminițe de Crăciun și iepurași de Paști strangulați în stil BDSM de cabluri, prin oraș, inclusiv actori cu capete supra-dimensionate de animale păscând liber printre doritorii de kürtőskalács. Vrem distracție și rezolvarea unor probleme, care nu se vor rezolva niciodată mâine, ci peste o decadă abia.

17835002_1406168659421958_1984990738674899195_o
Sursa foto: un bistrițean pe Facebook care întreba bucureștenii dacă-s bine și n-au fumat ceva.

Iar politicienii pe care-i alegem știu asta. Nu că s-ar baza pe același plan strategic de dezvoltare de acum țîșpe ani, dar chiar o fac și dezvolta incremental infrastructura și serviciile orașului, în timp ce distrag atenția pulimii cu iepurași. Ăsta-i jocul, până la urmă. Dacă reușesc să facă un minimum de bine, în timp ce căpușează instituțiile statului, #săfie.

Din aceste considerente, Gabriela Firea este un produs bun pentru București. Are o istorie pe sticlă, are credibilitatea dată de crucea de pe piept apropo de faptul că nu fură și are know-how-ul venit de la consilierii Casei Firea-Pandele (care nu-s proști deloc). Cu puțin tupeu, ar putea chiar, prin intermediul căsătoriei, să-și declare descălecarea peste megalopolisul București-Voluntari, într-o aroganță de tip Cuza. Pentru că, sincer, la momentul ăsta, cu imaginea actuală, poate.

Degeaba o minoritate a bucureștenilor o agață de gât pe aceleași fire cu iepurașii săi, degeaba o acuză de parvenitism feroce sau pesedism înnăscut. La prezidențiale, doamna Firea poate candida și ca independent și are șanse mari să câștige, pentru că, în rolul de imagine sau icoană politică, este un produs vandabil milioanelor de români care văd în dânsa o poveste de succes.

Este Alice în Țara Minunilor cu Primăria Generală pe mâini, pentru că trăiește, alături de noi, evenimente incredibile, iar noi, ca majoritate, parcă simțim ceva în neregulă, dar nu ne putem da seama ce e acel lucru. Principalul lucru pe care-l vinde doamna Firea, în orice rol politic, este un sexism drag votanților majoritari: lipsa de agresivitate a româncei, credincioasă și decentă. În aceeași linie măgărească de gândire, este neclar, poate, cine este bărbatul din spatele ei, dacul liber și puternic care o direcționează, dar atât timp cât acel om nu apare, ea chiar nu are o problemă de imagine.

Într-o eră de schimbări bruște, internet și balene albastre, doamna Firea este fândacul celei mai reprezentative clase de votanți, din București și din România, care distruge meterezele unei realități de mult neînțelese. Este conservatoarea care vede o groapă din asfalt și o înțelege ca fiind realitatea, nu care fuge pe Facebook să se plângă de ea. Se roagă pentru ca acea groapă să fie reparată, de cei care trebuie. Și *puf*, se face.

fullscreen-capture-29-mar-17-34738-pm.bmp_tb730
Sursa foto: Pagina de Media

Nu știu, personal, cine e omul Firea sau cât de bună este în treburile orașului. După emisiunea de la Antena 3 în care Gâdea o surprindea cu lavaliera deja la gât, mă gândesc că e vreun fetiș de foste prezentatoare TV, să fie întotdeauna gata de emisie: crucea și microfonul, minimul necesar. Dar emisiunea aceea i-a făcut un bine enorm, ca imagine, indiferent de răutățile celor ca mine care n-au votat-o.

Și eu sunt într-o minoritate resemnată de atacul kitschului din capitală. Asta tot scriu de nu știu câte paragrafe, deja: că nu contăm, cât timp politicienii construiesc produse vandabile maselor. Iar doamna Firea este un produs extrem de bun. Cât bine efectiv va aduce Bucureștiului rămâne de văzut, în situația în care și Sorin Oprescu intra la pușcărie cu peste 50% opinie bună și foarte bună.

Și cine sunt eu să critic un om aflat într-o funcție despre care nici măcar nu știu mare lucru?

Referințele noastre pentru instituții sunt bulite, pentru că se referă la oamenii care le conduc și nicidecum la treaba care se face. Singura soluție este să angajăm oameni care chiar își fac treaba pentru oraș, necunoscuți fără pretenții politice, în timp ce primarii fac cu mâna la oameni și taie panglici. Și treaba asta s-a și întâmplat, deja, din ce citesc. Nu ai cu ce s-o faci pe Gabriela Firea, în momentul ăsta, să piardă ceva.

Politica românească nu ia în calcul minoritățile nemulțumite, chiar agresive în petițiile lor, doar pe cei care te-au votat. Și atunci agățarea ei în rochii roz prin Photoshop de cablurile de pe Magheru e o reacție la realitate, oricât de misogină, sexistă și groaznică ar fi ea, de fapt. Pentru că, în rest și în realitatea ne-photoshopată, ca produs politic, ne-a făcut ea pe noi.

Înghițiți sarmaua, cât e caldă.

paste5_23143900
Credit foto: Realitatea TV.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.